De samenvatting is best lang maar dat is omdat het best een dik boek dus dan is alles makkelijker te begrijpen. De hoofdrol van het boek is Robert Langdon hij  is docent op Harvard en geeft religieuze symboliek . hij werkt op dit moment zelf aan een nieuw boek over een heilige graal en ook over de symbolen die er mee te maken hebben. Langdon is in Frankrijk (Parijs) want hij houd daar een presentatie over te geven over heidense symbolen en over waar ze zich bevinden. Als de presentatie is afgelopen is heeft hij afgesproken met de conservator van het Louvre Jacques Sauniére. Uiteindelijk gebeurd er iets wat Langdon niet had verwacht.

Sauniére die zelf om de afspraak had gevraagd komt niet opdagen. Vervolgens word Langdon midden in de nacht uit zijn hotel kamer gehaald door Bazu Fache (hoofd van de Franse politie.) hij word namelijk als verdachte  gezien van de moord op Jacques Sauniére. De reden hiervoor is omdat Sauniére en Langdon eerder die avond hadden afgesproken. verder had Sauniére naast zijn lijk vlak voor hij stierf de aam van Langdon opgeschreven met nog een paar zinnen en cijfers.

We Will Write a Custom Essay Specifically
For You For Only $13.90/page!


order now

Uiteindelijk kom Sophie Neveu in het spel ze werkt ook voor de Franse politie op de afdeling cryptologie. Sophie was de kleindochter van Sauniére. Haar opa hield geheimen voor haar en niet zo een normale ook.

Ze kwam daar achter toen ze op de universiteit zat. Sinds dien had ze hem niet meer gesproken. door dat Sauniére met codes en symbolen had gerommeld was het ook bij afdeling cryptologie aangekomen wat natuurlijk voor Sophie bedoeld was. Sophie wist gelijk dat er iets mis was maar ze kon de politie niets vertellen want haar opa had absoluut gewild dat het geheim bleef.

Als dat het geval niet was had die het nooit zo mysterieus gedaan. Zij was dan ook de enige die begreep dat Langdon onschuldig was maar ze hem wel nodig zou hebben haar opa had hem niet voor niets opgeschreven. Maar Fache heeft andere intenties. Hij liet Langdon in het midden van de nacht naar het Louvre komen en deed alsof die zijn kennis nodig had. Eigenlijk was dat het geval helemaal niet het was een verhoor Fache hoopte dat Langdon zenuwachtig zou worden en per ongeluk zou bekennen. Helemaal omdat hij er zo zeker van was dat Langdon schuldig was had Sophie wel een vermoede dat Fache een reden zou zoeken om Langdon op te sluiten.

 Daarom hielp ze hem ontsnappen uit het Louvre. Eerst leek het hem geen goed idee maar hij wist dat die niet echt een keuze had Na een aantal uur komen ze erachter dat de aanwijzingen die Sauniére had achtergelaten te maken hebben met het geheim van de heilige graal. Het geheim bevind zich in een cryptex dat is een draagbaar apparaat waarin een geheime boodschap kan, maar die kan alleen geopend worden als je de code weet.

Ze komen achter die code met alle voorgaande aanwijzingen van Sauniére.  Dat geheim word voor al duizenden jaren heel goed bewaard door een broederschap de priorij van Sion. het geheim mag pas uitkomen als het de goede tijd is maar dat willen de Vaticaan en de bisschop Aringarosa van het Opdus Dei absoluut niet doordat het het geloof in jezus zou kunnen beïnvloeden op een verwarrende manier.

Als Sophie en Langdon de eerste cryptex hebben dan gaan ze langs bij een oude vriend van Langdon sir Leigh Teabing. Hij helpt ze vinden naar de eerste code waarmee ze de cryptex kunnen openen. Wanneer die open is zit er niet zoals verwacht een ‘weg’ in naar de graal maar een kleinere versie van de cryptex die ze moeten openen met en de politie en de leden van opus dei achter zich aan. Dan komen Neveu en Langdon aan in London.

Ze bezoeken daar een tempelkerk voor het antwoord van de kleinere cryptex. Als ze daar zijn worden ze verplicht door de monnik Silas en door de bediende van Teabing om de cryptex af te geven en als ze dat niet zouden doen zou er iets gebeuren met Teabing, die ze gekidnapt hebben. Op dat moment weet Langdon niet wat hij moet doen dus besluit de monnik en bediende de cryptex te geven en die gaan er dan vandoor samen met Teabing. Langdon en Neveu gaan denken want de gene die de cryptext op dit moment heeft  die zoekt natuurlijk ook naar de oplossing. Dus ze gaan op onderzoek. Dan komen ze uit op een plek in Westminster Abbey. Wanneer ze daar zijn aangekomen zien ze een boodschap van de kidnapper. Hij schrijft dat als ze Teabing terug willen ze hem op een speciale plek moeten ontmoeten in Westminster.

Wanneer ze daar aangekomen zijn zien ze ineens Teabing staan met een revolver op hen gericht.  Dan snappen ze het het was hij de hele tijd al. Hij wist al hun plannen en alles waar ze mee bezig waren. Hij heeft de kleinere cryptex in zijn hand en dwingt Langdon en Neveu de oplossing 5 / 12in te voeren.

Maar dat is Sophie niet van plan. Haar grootvader had het geheim aan haar gegeven zodat zij hem kon doorgeven aan de mensen die het waard waren en ze wist heel zeker dat Teabing daar niet onder viel.. Langdon werkt dan mee maar dat is allemaal nep. Wanneer Teabing zegt dat die de oplossing nu wilt weten gooit Langdon de cryptext hoog weg.

Teabing laat dat niet gebeuren en laat snel zijn revolver vallen om de cryptext te grijpen. Helaas, hij is net niet snel genoeg en de cryptext valt op de grond. Maar eigenlijk had Langdon al snel de cryptex leeggemaakt voor hij hem in de lucht gooide. Dan komt de politie aan. Zij nemen Teabing mee waardoor Sophie en Langdon snel kunnen uitzoeken waar de graal zich nou precies bevind. Dan komen ze aan bij de Rosalynn Chapel maar ze hebben geen idee waar de graal zich zelf precies bevind. Sophie weet nog dat ze toen ze een kind was hier wel eens kwam met haar grootvader.

Hij was dan altijd erg emotioneel. Ze bezoeken een huis dat naast het gebouw staat. Als zij daar aankomt blijkt dat Sophie haar oma en broertje nog leven en niet dood zijn zoals zij dacht. Toen haar vader en moeder dood gingen in een auto-ongeluk zijn haar oma en broertje die daar ook aanwezig waren gaan onderduiken omdat ze bang waren voor het gevaar rondom de priorij van Sion waar haar opa lid van was. Dan blijkt het dat haar oma weet waar de heilige graal ligt en verteld dat dat de reden was dat Sauniére Langdon wou spreken….

. hij had de plek van de graal ook geraden in zijn nieuwste boek.  

x

Hi!
I'm Erica!

Would you like to get a custom essay? How about receiving a customized one?

Check it out